Het belang van onderhoud aan jouw mechanische ventilatie
In steeds meer woningen in ons land is tegenwoordig een ventilatiesysteem aanwezig. Zo’n systeem brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Zo wordt er constant verse lucht aangevoerd en wordt ‘vervuilde’ en vochtige lucht afgevoerd naar buiten. Gebruik jij ook een systeem voor mechanische ventilatie? Dan moet je deze zo nu en dan onderhouden. Toch doen veel mensen dit niet. Wij vertellen je in deze tekst waarom onderhoud van jouw ventilatie belangrijk is.
Waarom mechanische ventilatie onderhouden?
Wanneer je thuis mechanische ventilatie gebruikt, geniet je van de nodige voordelen. Zo is er altijd voldoende zuurstof aanwezig in een ruimte. Ook wordt vochtige en vervuilde lucht afgevoerd. Als jouw installatie zijn werk doet, kijk je er waarschijnlijk niet of nauwelijks naar om. Dit is niet verstandig. Een mechanisch ventilatiesysteem moet namelijk onderhouden worden om ervan te blijven profiteren.
Onderhoud van dit systeem is belangrijk omdat er vervuilde lucht wordt afgevoerd. Zo kan er bijvoorbeeld stof en andere rommel op gaan hopen in de ventilatiekanalen. Indien de ‘verse’ lucht hier langsheen trekt, kunnen dergelijke deeltjes meegenomen worden. Dit kan zorgen voor een ongezond binnenklimaat. Voer je nooit onderhoud uit aan het systeem? Dan kan dit zelfs resulteren in een verstopping van de kanalen. In het geval van een verstopping werkt een mechanische ventilatie mogelijk zelfs helemaal niet meer.
Hoe vaak is onderhoud nodig?
Wil jij voorkomen dat de kanalen van jouw ventilatiesysteem verstopt raken of dat er een slecht binnenklimaat ontstaat? Laat het systeem dan regelmatig onderhouden. Probleem is alleen dat veel mensen die zo’n systeem gebruiken, niet weten hoe vaak onderhoud uitgevoerd moet worden. Wij raden je aan om het systeem zeker eens in de vijf jaar te onderhouden. In de tussenliggende tijd kan er weliswaar stof en rommel in de kanalen komen, maar de hoeveelheid hiervan valt vaak mee. Vind je vijf jaar toch wat lang? Geen probleem, want je kunt er ook voor kiezen om het systeem eens per drie jaar of jaarlijks te (laten) onderhouden.
Hoe onderhoud je het ventilatiesysteem?
Heb je thuis een WTW unit en is deze al lange tijd niet onderhouden? Overweeg dan sterk om dit op korte termijn te doen. Wanneer je het complete systeem wilt reinigen, raden wij je aan dit uit te besteden aan een professional. De ventilatiekanalen kun je bijvoorbeeld niet zelf reinigen. Gaat het enkel om onderhoud aan (kleine) delen van de installatie? Dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen.
Zo kun je de roosters en toe- en afvoerventielen bijvoorbeeld prima zelf schoonmaken. Deze onderdelen bevinden zich aan het einde van de kanalen en verwijder je makkelijk. Zorg er wel voor dat deze altijd op dezelfde stand blijven staan wanneer je ze weer terugplaatst, zodat er voldoende lucht aan- en afgevoerd kan worden. Het schoonmaken van de onderdelen kan met een vochtige doek, maar ook met een sopje of onder de kraan.
In het geval van een ventilatie met warmteterugwinning zijn er ook filters aanwezig. Deze kun je eveneens zelf reinigen. Dit kan met behulp van een stofzuiger. Doe dit alleen wanneer de filters echt vol stof zitten. Daarnaast raden wij je aan om de filters niet oneindig schoon te maken. Voor de luchtdoorlatendheid en de luchtkwaliteit is het beter om de filters zo nu en dan te vervangen.
Geef een antwoord