Verschillende soorten meubelpanelen

Verschillende soorten meubelpanelen

Meubelpanelen hebben over het algemeen een vlak oppervlak. Meubelpanelen zijn platen gemaakt van materialen die met elkaar zijn verbonden met lijm. Panelen zijn meestal gemaakt van fineer, strengen, deeltjes of vezels. De meest algemeen geproduceerde meubelpanelen zijn onder meer triplex, georiënteerde strengplaat, spaanplaat en vezelplaat.

Structureel of niet-structureel
Meubelpanelen kunnen worden onderscheiden in twee categorieën: structureel of niet-structureel. Deze zijn ontworpen en vervaardigd om krachten te weerstaan en spelen een cruciale rol in constructiesystemen zoals het bouwen van huizen, gebouwen, betonnen bekistingen, zeecontainers en eenheidslaadplatforms. Niet-structurele panelen worden geproduceerd voor andere dan structurele toepassingen, zoals meubels, vloeren, deuren, waar naast sterkte en stijfheid andere eigenschappen van vitaal belang zijn.

Veel voorkomende soorten meubelpanelen

Multiplex
Multiplex is een soort paneelproduct dat wordt gemaakt door afzonderlijke lagen te verlijmen. Fineer is een dun vel hout dat mechanisch van een blok hout op een draaibank wordt geschild.
Multiplex kan worden gemaakt van zowel hardhout als naaldhout en kan worden gecombineerd door het gebruik van vele soorten lijmen. Vellen fineer worden uitgespreid met lijm en later in een paneel gelegd en onder hitte samengeperst. De plaatopbouw bepaalt de dikte van de samengestelde plaat en zijn eigenschappen.

Vezelplaat met gemiddelde dichtheid
Dit type houten paneel wordt gevormd door was en hars te combineren met hout of andere cellulosevezels en onder hitte te persen om panelen te vormen met specifieke eigenschappen voor eindtoepassingen. Het oppervlak van een MDF-paneel is redelijk vlak, glad en gelijkmatiger dan dat van spaanplaat, waardoor het de voorkeur verdient om af te werken met verf, dun laminaat of een bedrukt oppervlak. MDF wordt vaak gebruikt bij het maken van kasten, meubels, profielen, freeswerk en deuren.

Hardboard
Hardboard is een type vezelplaat dat tot hogere dichtheden wordt geperst dan MDF en met andere verfijningen om verbeterde eigenschappen te bereiken. Hardboard wordt vervaardigd via een droog proces zoals beschreven voor MDF of een nat proces waarbij water wordt gebruikt om de vezels tot een mat te vormen in plaats van lucht.


Spaanplaat
Spaanplaat is een plaatproduct dat is gemaakt van houtdeeltjes die met was en lijm worden besproeid, tot een mat worden gevormd en vervolgens onder hitte worden samengeperst.
Een spaanplaat kan worden vervaardigd met een zeer glad oppervlak dat gemakkelijker oppervlaktes mogelijk maakt voor decoratieve of werkoppervlakken, zoals planken, keukenbladen en kasten.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.