Welke lijm voor welke klus?

Welke lijm voor welke klus?

Eigenlijk zijn bijna alle materialen met elkaar te verlijmen. En met steeds betere lijmproducten op de markt hoef je voor een stevige verbinding niet altijd meer te grijpen naar moeren, schroeven of spijkertjes. Daarbij heeft lijm als voordeel dat het meestal resulteert in een onzichtbare en vloeistofdichte verbinding. Maar welke lijm zet je in voor welke klus? Hieronder een kort overzichtje met veelvoorkomende lijmsoorten om je op weg te helpen.

Hobbylijm
Het is altijd handig een hobbylijm in huis te hebben. Deze lijm wordt veel gebruikt voor kleine klusjes rondom huis én uiteraard voor hobby- en knutselprojecten. Dit type lijm is breed inzetbaar doordat je er veel verschillende materialen mee kunt verlijmen. Denk onder meer aan papier, hout en textiel. De lijm is minder geschikt voor het verlijmen van grotere oppervlakten. 

Secondelijm
Secondelijm wordt ook wel aangeduid als CA-lijm, wat staat voor cyanoacrylaat lijm. Met deze lijm breng je in no time een sterke lijmverbinding tot stand. Daarbij kun je deze lijm voor heel diverse materialen gebruiken. Omdat secondelijm geen kiertjes opvult, is het wel belangrijk dat de materialen die je gaat verbinden op elkaar aansluiten.

Houtlijm
Houtlijm gebruik je voor het verbinden van houten materialen. Er zijn verschillende houtlijmen op de markt. Je kunt een lijm kiezen op het soort hout dat je wilt verlijmen. Is dit zacht hout of hard hout? Daarnaast is het zaak te letten op waar je de lijm gaat gebruiken. Is dit voor een project binnenshuis of buitenhuis? In het laatste geval, zul je een lijm willen die bestendig is tegen weersinvloeden en vocht.

Industriële lijm
Industriële lijmen komen er in tal van uitvoeringen met allemaal hun eigen kenmerken en toepassingen. Deze lijmen zijn vaak specifiek ontwikkeld voor de professionele markt en geschikt voor bijvoorbeeld montage, afdichting of constructie. Denk je voor een bepaalde verbinding een industriële lijm nodig te hebben? Dan kun je altijd even navraag doen bij een specialist om zo tot de beste match te komen.

PVC-lijm
Wanneer er PVC leidingwerk verlijmt moet worden dan is PVC-lijm de juiste keuze. Een PVC-lijm is vaak dun van substantie en kan kiertjes en spleetjes goed opvullen. Op die manier komt er een waterdichte verlijming tot stand en dat is natuurlijk erg handig voor bijvoorbeeld dakgoten, rioleringen en afvoerleidingen.

Wandbekledinglijm
Om wanden te beplakken zijn er diverse lijmen te verkrijgen. Een nieuw behangetje breng je aan met behangplaksel. Wil je decoratieplaten plaatsen? Daarvoor is wandbekledinglijm te koop. Een wand betegelen doe je met speciale tegellijm. De precieze lijm die je gebruikt hangt verder af van de materiaalsoort die de ondergrond vormt.

EPDM Lijm

Voor het verwerken van EPDM stroken of dakbedekking heb je een bepaald soort lijm nodig. Dit is EPDM lijm. Deze lijm is speciaal voor een specifieke klus als deze.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.