Zomer en schilderwerk buiten: 4 tips

Zomer en schilderwerk buiten: 4 tips

Nu het zomer is, is het opknappen van schilderwerk erg populair. Wij geven je vier praktische tips om rekening mee te houden. Lees hier meer!

Zomer en schilderwerk: 4 tips

Het is zomer. Het weer is beter en we zijn graag wat vaker buiten. Tijd om achterstallig onderhoud aan je huis op te pakken. Zeker doordat op vakantie gaan door het coronavirus vaak niet meer mogelijk is. Juist dan kun je die tijd nuttig besteden. In dit blog geven we je daarom praktische tips om schilderwerk in de zomer op een goede, (bijna) professionele manier aan te pakken. Geschikt voor zowel de doe-het-zelver als de beginner. Want door zelf je huis te schilderen of op te knappen kun je aardig wat geld besparen. 

1. Check altijd de staat van het schilderwerk (en de ondergrond)

Schilderwerk breng je aan op hout, metaal of stenen. Check voor je überhaupt gaat beginnen met je schilderklus dan ook altijd wat de staat van de ondergrond is. Komen er roestplekken door het schilderwerk? Of merk je dat het hout beschadigd is? Voer dan eerst kleine herstelwerkzaamheden uit voor je deze ondergrond verft of schildert. Doe je dat niet, dan kan het hout verder rotten of metaal alsnog gaan roesten. Roest verwijder je door het metaal schoon te maken en te schuren. Voor hout en beton kun je speciale vulproducten gebruiken.  

2. Het weer

Het weer is in Nederland vaak wisselvallig. In de zomer is het echter een geschikte periode om je schilderwerk onder handen te nemen. Is het weer voor meerdere dagen achter elkaar droog, dan kun je schilderwerk buiten prima opknappen. Buitenschilderwerk droogt gemiddeld zo’n 24 uur. De luchtvochtigheid is wel een belangrijk punt om rekening mee te houden. Ook in de zomer. Schilder bij voorkeur niet bij vochtig weer of wanneer er regen verwacht wordt. 

3. De juiste verf

Er zijn verschillen tussen verf voor buiten, zoals gevelverf of lak voor buiten. Het verschil is dat gevelverf vaak geschikt is voor muren en stenen oppervlakken, terwijl je een lak beter kunt gebruiken bij het schilderen van hout, metaal of kunststof. Een lakverf ‘legt’ namelijk een laagje over de ondergrond, waardoor het beschermd wordt. Muurverf voor buiten trekt vaak wat meer in de steen en moet juist ook damp of lucht doorlaten omdat het anders kan gaan schilferen of barsten. 

4. Het juiste gereedschap

Schilderen kun je met zowel een roller of een kwast doen. Gebruik de roller voor de grotere oppervlaktes en gebruik een kwast voor kleiner of preciezer werk. Goed gereedschap hoeft niet duur te zijn, maar probeer ook hierin niet te besparen op de kosten.  Gebruik de juiste kwast of roller die geschikt is voor de verf en de te behandelen ondergrond, dan bent u verzekerd van een mooi resultaat.

Tot slot

Het kiezen van de juiste verf voor de juiste klus kan nog best een hele toer zijn. Laat je desnoods hierbij adviseren door een vakman. Zo weet je zeker dat je je klus uitvoert met gedegen en professioneel materiaal, verf of lak. Begin in ieder geval nooit ‘zomaar’ aan een schilderklus. En ook hiervoor geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zodat je optimaal kunt genieten van je opgeknapte schilderwerk buitenshuis.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.